Categorie archief: Tapas hapjes

Tapas hapjes

Dadels met bacon

Het is altijd fijn om makkelijke recepten te kunnen gebruiken voor borrelhapjes. Wanneer deze uit niet meer dan enkele ingrediënten bestaat, dan is het een stuk gemakkelijker om deze snel te maken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor dit simpele tapas hapje dadels met bacon. Dit is een hapje dat ook nog eens lekker warm opgediend kan worden. Het is wel altijd eerst belangrijk om de pit uit de dadels te halen. Vervolgens kan je het in een plakje van de baconspek rollen. Om te zorgen dat de spek en dadel één geheel blijft bij het bakken, steek je er een prikker in. Daarna kunnen ze in de koekenpan of de oven. Het bakken is voldoende wanneer ze goed bruin worden en de bacon knapperig lijkt. Het is aantrekkelijk om er daarna nog een olie of vergelijkbare vloeistof over te sprenkelen om de smaak te bevorderen. Vervolgens kunnen ze direct worden opgediend. Al is een alternatieve optie om ze te laten afkoelen. De smaak van de olie trekt er dan wat meer in.

Let wel op dat de snacks altijd wat vettig zijn wanneer je ze serveert.

Ingrediënten:
Dadels
Plakjes bacon
Olie of een siroop

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes zijn altijd een succes als borrelhapje.
Je kunt ze zo opdienen, zonder dat je er verder iets aan hoeft te doen.
Aan de andere kant is het echter natuurlijk wel veel leuker om er dan ook echt iets van te maken.

Daarom is het leuk om aan de Spaanse variant met tomatensaus te werken. Je kunt deze misschien al eens geproefd hebben als albondigas in een tapasschotel.

Voor het bereiden van de gehaktballetjes is een rode peper nodig waaruit de zaadjes verwijderd zijn. Deel deze in tweeën en gebruik de ene helft voor het gehakt en de andere helft voor de saus. Maak van 100 gram kaas kleinere blokjes, bij voorkeur zo klein als mogelijk. Deze gaan nu met paprika, peper, zout en een ei door het gehakt. De kleine balletjes die je draait bak je nu in een pan. Doe de uien en knoflook erbij en voeg eventueel nog eens wat peper toe. Blus het geheel na 3 minuten af met rode wijn. Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en laat dit 15 minuten stoven.

Ingrediënten:
1 kg gehakt
2 el paprikapoeder
200 ml rode wijn
2 blikken tomatenblokjes
2 blikjes tomatenpuree
Peper
Zout
Ei
Ui
2 teentjes knoflook
Peterselie
1 el olijfolie

Maïskoekjes met crème fraîche

Gebakken koekjes van maïs met frisse crème fraîche.

Ingrediënten

  • twee theelepels bakpoeder
  • 100 gram bloem
  • 100 ml melk
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels maïskorrels (uit blik)
  • beetje zout
  • crème fraîche

Bereidingswijze

    • Doe de gezeefde bloem met het bakpoeder in een beslagkom.
    • Maak in het midden een kuiltje en doe hier de maïskorrels, de melk en het zout in.
    • Roer het goed door elkaar tot een mooi glad beslag.
    • Dek de kom af en laat het een kwartier rusten.
    • Gebruik voor het bakken van de maïskoekjes een koekenpan met antiaanbaklaag.
    • Verhit de pan en doe er de olie in.
    • Als de olie heet is, kan het beslag erin. Maak porties van ongeveer twee eetlepels per koekje.
    • Bak het beslag in ongeveer twee minuten goudbruin. Draai ze vervolgens om en bak de andere zijde ook in ongeveer twee minuten goudbruin.
  • Leg de koekjes op een bord met keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken.
  • Serveer de maïskoekjes met een flinke lepel crème fraîche.